Proč může být zemské víno lepší než „pozdní sběr“?

Víno s přívlastkem (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a tak dále) je označení, na které skoro každý při koupi vína slyší. A má důvod proč. Protože se tím deklaruje spousta požadavků dané zákonem. My vám ale chceme ukázat, že i zemské víno nemusí být něco “míň” než přívlastkové víno, a že také podléhá zákonu. ...

Proč je lepší sbírat bílé hrozny při nízké teplotě?

V posledním čase se nám venku citelně ochladilo, a proto přicházím s tímto příspěvkem, ve kterém se dozvíte, že sběr v chladnějším počasí je při výrobě bílého vína žádaná věc. Nízká teplota sice může být pro sběrače nepříjemná, zato má pozitivní vliv na kvalitu bílého vína. Začnu pěkně od začátku. Po sběru se studené bílé...

Gumáková přehlídka a návštěva až z Aše

V posledním příspěvku jsme Vám slibovali, že JEDEME DÁL, a taky že JO. Poslední zářijový víkend jsme toho stihli posbírat opravdu hodně. A to nejen proto, že jsme sbírali v sobotu i neděli, ale hlavně díky tomu, že k nám na jižní Moravu zavítala návštěva z dalekých západních Čech. A nedojela s prázdnou. Přivezla s...

Když jsme sbírali Chardonnay

     Bylo to minulou sobotu 19. září 2015, letní teploty, v ovzduší vůně vinohradu jak se do něj opíralo slunce, v dálce se ozývaly poplašné zvuky dravců a střílení děl, špačci kroužili a hledali něco k snědku, snad nikomu nezničili celý rok tvrdé práce. A ty nikdy nekončící řádky vinohradu přinesly 3 TUNY CHARDONNAY! Panečku...