Proč může být zemské víno lepší než „pozdní sběr“?

Víno s přívlastkem (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a tak dále) je označení, na které skoro každý při koupi vína slyší. A má důvod proč. Protože se tím deklaruje spousta požadavků dané zákonem. My vám ale chceme ukázat, že i zemské víno nemusí být něco “míň” než přívlastkové víno, a že také podléhá zákonu

Proč by mohlo být zemské víno vínem jakostním, a proč tomu tak někdy není?

Protože zemské víno nepodléhá povinnosti zatřídění, zatímco jakostní vína ano. Pokud vinař chce, aby měl na etiketě napsáno např. “jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů”, musí podstoupit byrokratický proces spojený se zatříděním vína. Ten proces je časově náročný a nákladný, což se mnohdy malým vinařům nevyplácí. Vinaři proto raději ponechají označení “zemské víno”, i když může splňovat všechna kritéria jakostního vína.

Dejme tomu, že víno při sběru dosáhlo cukernatosti 25 °NM. Vinař se rozhodne toto víno nezatřiďovat a etiketu označí “moravské zemské víno” a doplní informací, že cukernatost při sběru dosáhla 25 °NM. Kupující, který se ve stupnici cukernatosti orientuje, ví, že víno odpovídá přívlastku výběr z hroznů.

IMG_20160619_173910 IMG_20160619_173929

Může být zemské víno vyrobeno ze zahraničních hroznů?

Ne, pouze z hroznů vypěstovaných na území České republiky.

Může být zemské víno vyrobeno z nevyzrálých hroznů?

Ne, cukernatost hroznů při sběru se může pohybovat od 14 °NM.

Kdo to kontroluje?

Státní zemědělská potravinářská inspekce.

Pro ty z vás, kteří se v jakostních třídách ztrácí, je tu malé schéma:

Kategorie vín podle cukernatosti dosažené při sběru

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů